I - Anka

Gospodin i gospođa G. šetaju pijacom u B.
"Šta nam sve treba ?", reče on.
"Paradajz, krastavci, možda mladog krompira. Ima kod onog čiče što nas stalno doziva da kod njega kupimo."
"Ok. Uzećemo i sira i kajmaka kod one moje bakice."
Prilaze bakici čiji je štand u srednjem redu na pijaci. Bakica nosi naočare crnog okvira, ima belu, široku kecelju oko pojasa, i mio osmeh koji pleni dobrotom.
"Imate li i kajmaka?"
"Imam deco.", baka reče.
"Uzećemo kajmaka sve što imate, sitnog sira kilo, ovaj mladi sir - krišku samo jednu i 10 jaja.", naruči odlučno gospodin G.
"A kako se vi zovete? Za slučaj da niste pri štandu da znamo po kom imenu da vas tražimo kod drugih..." upita gospođa G.
"Anka, lubeničareva žena iz ...."odgovori baka.
"Anka, kao moja baka Ankica." , promrmlja ona, uz podsećanje na njenu baku Ankicu iz F.

U tom trenutku, gospođa G. se okrete, i ugleda, u svoj svojoj propaloj slavi, pijačnu kafanu, pogodno sanjarski nazvanu "Bingo". I baš u tom istom trenutku, seti se kako je oduvek sa mamom igrala igricu : "A šta ćemo sa parama ako ikad dobijemo na Bingu ? "
Igrica je bila vrlo smislena, iako to mama možda u tom trenutku nije shvatala, ali igrali su je svi zajedno, i deca i odrasli. Mašta se rasplamsavala, a davala je moć da se svi problemi reše, i nadu, da je to zaista nekako moguće.
Koji trenutak kasnije, skoro skromno, oprezno, okrete se mužu i reče:
 "Znam šta ćeš ti da kažeš, već unapred, ali moram da ti ispričam, pre nego što zaboravim. Želim da ispričam priču o mom odeljenju iz gimnazije. Prepričaću jedan naš dan u školi, ionako nam je ove godine 10 godina mature. Šta ti misliš ?"

22.06.2019.





Коментари